Belangrijke mijlpalen:

1910: stichting

1935: locatie de Molenhoeve

1980: fusie tot RARC/KAWV

2016: verhuis naar Viersel

Geschiedenis

Royal Antwerp Rowing Club – Koninklijke Antwerpse Watersportvereniging (RARC-KAWV) of kortweg Antwerp Rowing, is dé roeivereniging in Antwerpen. Daar gaat een lange traditie aan vooraf. Onze club bestaat meer dan 100 jaar.

Antwerp Rowing: pionier sinds 1910

Sinds de watersport in 1851 in Antwerpen werd geïntroduceerd is ze er nooit meer weggeweest. De roei- en zeilsport kwam oorspronkelijk in dezelfde clubs aan bod. Maar de laatste honderd jaar gingen ze elk hun eigen weg.

Royal Antwerp Rowing Club werd gesticht in 1910. Het was de eerste club die zich in Antwerpen uitsluitend op het roeien richtte. Én als actieterrein het Kempisch Kanaal verkoos boven de Schelde. Ook de roeiers van de Société Royale Nautique Anversoise, kozen na de eerste wereldoorlog voor het Kempisch Kanaal.

Antwerp Rowing + SRNA: de fusie

De geschiedenis van beide roeiclubs is sindsdien sterk met elkaar verweven. In het begin van de jaren 1970 besloten RARC en SRNA de krachten te bundelen. De SRNA-roeiers kregen mee onderdak in de Molenhoeve, een prachtige antieke hoeve langs het Albertkanaal in Wijnegem. Dit was al de vaste stek van RARC sinds 1935. Na jaren van intensief samenwerken en -leven gingen RARC en SRNA (met de naam Koninklijke Antwerpse Watersport Vereniging ondertussen) in 1980 over tot een fusie en ontstond RARC/KAWV.

Nieuwe locatie

Sinds juni 2016 verhuisden onze roeiactiviteiten naar het Netekanaal in Viersel. Hier roeien zowel nieuwelingen, recreanten, sport- als wedstrijdroeiers. Op het rustige Netekanaal kunnen we over een lange afstand roeien zonder hinder van scheepvaartverkeer. We hebben daar ook een gloednieuwe steiger.