Wedstrijd roeien

Om echt goed te leren roeien, moet je veel trainen. En dus zijn er tijdens de week heel wat mogelijkheden om dat te doen. Onze competitieroeiers trainen naast hun techniek op het water, ook hun kracht en vermogen in de zaal. Dit gebeurt vooral in de winter wanneer het door het winteruur te vroeg donker wordt om tijdens de weekavonden nog op het water te gaan. Op zaterdag- en zondagochtend blijven de trainingen het ganse jaar doorgaan op het Netekanaal.

Om aan ons vermogen te werken wordt er ook geroeid op het Concept2 indoor roeitoestel en dit gedurende langere periodes. Dit toestel is hetzelfde als waarmee geroeid wordt tijdens de indoor roeicompetities.

Aan kracht wordt gewonnen door het werken met losse gewichten en toestellen in de powerzaal. Dit alles gebeurt onder toezicht van ervaren trainers. Jaarlijks worden de roeiers ook gecontroleerd door een sportarts zodat zij op een verantwoorde manier de roeisport kunnen uitoefenen. Een medische controle is tevens verplicht voor het bekomen van een wedstrijdlicentie.

Wedstrijden worden geroeid binnen bepaalde leeftijdscategorieën:

  • Beginneling (Elke leeftijd, maximaal 2 jaar lang): Race in rechte lijn (1000m)

  • Junior C / Junior 14 (10 tot 14 jaar): Duathlon / Triathlon / Regatta

  • Junior B / Junior 16 (14 tot 16 jaar): Race in rechte lijn (2000m)

  • Junior A / Junior 18 (16 tot 18 jaar): Race in rechte lijn (2000m)

  • Senior B (18 tot 23 jaar): Race in rechte lijn (2000m)

  • Senior A (23 tot 27 jaar): Race in rechte lijn (2000m)

  • Veteraan (> 27 jaar; senior blijven mogelijk): Race in rechte lijn (1000m)

Competitieroeien vereist een grote discipline aangezien zowel je ploegmaten als trainers op jou aanwezigheid en inzet rekenen. Trainingsmomenten zijn terug te vinden op onze kalender maar een gedetailleerde planning met specifieke oefeningen wordt wekelijks aan zowel de roeiers als hun ouders doorgegeven.