Geschiedenis

Sinds de watersport in 1851 in Antwerpen werd geïntroduceerd is ze er nooit meer weggeweest. De roei- en zeilsport die oorspronkelijk in dezelfde clubs aan bod kwamen, gingen de laatste honderd jaar elk hun eigen weg. Royal Antwerp Rowing Club, gesticht in 1910, was de eerste club die zich in Antwerpen uitsluitend op het roeien richtte en alsactieterrein het Kempisch Kanaal verkoos boven de Schelde. Ook de roeiers van de Société Royale Nautique Anversoise, een club die in 1879 ontstond uit een fusie van drie reeds bestaande verenigingen, opteerde na de eerste wereldoorlog voor dit vaarwater.

De geschiedenis van beide roeiclubs is sindsdien sterk met elkaar verweven. Meer dan één roeier en trainer die oorspronkelijk actief was binnen RARC stapte in de jaren 1900 over naar de SRNA. Verschillende van hen waren vervolgens in 1945 betrokken bij de oprichting van Antwerp Sculling Club. In het begin van de jaren 1970 besloten RARC en SRNA de krachten te bundelen. De SRNA-roeiers die zich inmiddels volledig van hun moedervereniging op Linkeroever hadden losgemaakt, kregen mee onderdak in de Molenhoeve waar RARC in 1935 haar vaste stek had gevonden. Het gezamenlijke initiatief van de Ekerse Roeiclub (EROC) zorgde voor de instroom van nieuw roeitalent en het voortbestaan van beide clubs.

Na jaren van intensief samenwerken en -leven gingen RARC en SRNA -inmiddels vernederlandst tot Koninklijke Antwerpse Watersport Vereniging- in 1980 over tot een fusie en ontstond RARC/KAWV.